ArcelorMittal

NEW: Sheet Piling app available for iPad and Android devices

App Store Google Play
Decoration

Underground car park : Sint-Martens-Latem, Belgium

Sint-Martens-Latem is a small town of 8.000 inhabitants situated in the Belgian province of East Flanders, right next to Ghent.
In 2002, the Mercedes-Benz and Smart dealer built a new showroom. The outer wall of the single level underground car park was designed as a steel sheet pile retaining wall. These function as a permanent impervious excavation enclosure, and are an essential part of the load bearing structure of above showroom. ArcelorMittal’s in-house design department carried out a preliminary of the sheet pile retaining wall, is based on the geometry defined by ELD Partnership and on the bore logs from Bureau Geosonda who several cone penetration tests (CPT) .
The log files soft, cohesion silt (CPT  = 4  MPa) to a depth of 15 m. The was stopped when a dense sand layer was reached just below at EL -15 m. Groundwater was encountered just below the surface (EL  -0.5 m).

Due to the presence of existing buildings, the sheet piles had to be installed with a minimum of vibrations. The contractor Wedam Bvba from Ghent used a rig-mounted ABI hydraulic press to drive the AZ  18 sheet piles. Equipped with four clamps, the press is able to push four piles at once into the ground. The force of the press can be adapted to the existing soil conditions, thus preventing damage of the pile’s head. The inclinable telescopic leader allows accurate positioning of the piles.
Lowering the groundwater outside the building pit was not allowed in order to avoid potential settlements of adjacent foundations. After excavation and pouring of the concrete floor slab, the interlocks of the sheet piles were seal-welded in order to achieve 100% water tightness of the wall. A special connection with studs, injection tubes and water-stopping strips assures complete imperviousness of the connection slab / sheet pile. Vertical anchors at the bottom of the excavation prevent uplifting of the concrete base slab.
The surface of the sheet piles was coated after installation which enhance the aesthetical aspect of the underground car park.

Publication: 2006

Images

C8c303c9b01fff06a2315fa9e2d4e215 2c1c60f4437c10f83a95596126a05457 2b3c398b8883b2707005859b512f796b